december 2023 - Stagiaire Ella Vingerling

In januari en februari komt er in mijn pianopraktijk een stagiaire: Ella Vingerling. Zij heeft in haar (en mijn ;-) ) jeugd enkele jaren les gehad bij mij op muziekschool, De Kom in Nieuwegein. Inmiddels is ze werkzaam als biologiedocent op een middelbare school. In Leuven in België volgt ze een opleiding tot pianodocent. Voor deze opleiding zal zij een stage doen. Een aantal van mijn leerlingen in de basisschoolleeftijd zullen haar stagelessen gaan volgen. Haar stageonderwerp gaat over creatie (improvisatie, compositie, arrangement) in de pianoles.
Uit haar stage plan: “Deze creatie geeft de leerling vrijheid om zichzelf uit te drukken op het instrument en vrij om te gaan met muziek. Het stimuleert het spelen vanuit een klankvoorstelling. Onder creatie in een pianoles wordt alles verstaan wat de leerling als ‘vrij handelen’ ervaart; zoals improvisatie, compositie, arrangeren; en leidt tot een muzikaal product (Girdzijauskiene, 2015). De onderdelen kunnen op het niveau van het beginonderwijs piano moeilijk als opzichzelfstaande elementen worden geduid. Zo kan een improvisatie leiden tot een compositie of een arrangement. Peters (2005) schrijft dat improvisatie direct uit het hart van een speler voortkomt en dat improviseren leidt tot zelfontplooiing, zelfexpressie en emotionele vervulling. Karsten (2014) schrijft dat je als musicus creatief, vindingrijk en expressief moet zijn en dat dit in de pianoles gestimuleerd kan worden door het geven van creatieopdrachten aan de leerling. Zowel Gordon (2010) als Glover (2014) onderschrijven het belang van improvisatie en compositie op jonge leeftijd voor de verdere muzikale ontwikkeling van een kind. Er is dus geen standaard methode of handleiding om de leerling te leren hoe je improviseert. Het gebruik van werkvormen van improvisatie in de pianoles zou kunnen worden geïmplementeerd.”
Dat past dus wel in mijn lespraktijk! Ze is van harte welkom om haar eigen creatieve weg te gaan vinden binnen de pianolessen als toekomstig piano docent.

december 2021 - Concert Bunninchem 

Op zaterdag 27 november hebben we met een aantal pianoleerlingen een concert gegeven in verzorgingshuis Bunninchem in Bunnik. Wat was het spannend of het door zou kunnen gaan...!!! De vrijdagavond ervoor was er een vervroegde persconferentie over “strengere maatregelen”. We knepen hem wel met zijn allen! Het zou toch heel jammer zijn als dit concert niet door zou kunnen gaan.... Zowel voor de bewoners van Bunninchem, als voor de leerlingen die er zoveel tijd in hadden gestopt. En we hadden er allemaal zo'n zin in! Gelukkig kon het concert doorgaan, maarrrrr...... met iets minder leerlingen dan we gehoopt hadden: Sommige leerlingen konden precies na hun sportwedstrijd nog op tijd in Bunninchem zijn, hoera!! Maar een paar leerlingen zaten in quarantaine.....helaas! En vanwege het plotseling slechte weer waren er ook leerlingen die niet op tijd terug konden zijn van hun sportwedstrijd....heel jammer.... De leerlingen die er wel waren hebben extra stukken gespeeld, zonder dat ze zich daar speciaal op hadden voorbereid. Hoe mooi is het dat je na een aantal jaren les stukken paraat hebt die je ter plekke kan spelen als de nood aan de man is! Dat betekent dat je thuis zo af en toe ook lekker “oude” stukken doorspeelt, voor je plezier! Heerlijk, muziek maken, en daarvan genieten! En deze leerlingen waren zo moedig om deze stukken voor de bewoners te spelen. Toen duidelijk werd dat er steeds minder leerlingen mee konden doen, heb ik enkele oud-leerlingen gevraagd: Olav Rademaker was bereid om te komen! Na zijn middelbare school is hij naar het conservatorium gegaan en daar studeert hij nu muziek. Je kent hem vast nog uit een eerdere nieuwsbrief: hij heeft vorig jaar december 2020 mee gedaan met de compositie wedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble, en heeft daar de Koninklijke Nederlandse Muziekprijs gewonnen! Hier op ons concert heeft ook hij heel mooi gespeeld én gezongen! De bewoners hebben zeer genoten van alle prachtige muziek die er klonk! Ze gaven zo af en toe ook commentaar vanuit de zaal! Kortom: er was een relaxte sfeer! Alle leerlingen, ook de leerlingen die er niet konden zijn, heel hartelijk dank voor jullie inzet en prachtige bijdrage!

November 2021 -  Kerstzingen in Den Dolder 

Er is weer een Kerst-gelegenheidskoor gestart! We repeteren 4 donderdagavonden mooie kerstliederen. Daarmee luisteren we de kerstavondviering op vrijdagavond 24 december 19.00 uur in de Willem Arntzhoeve in Den Dolder op!

September 2021 - open monumentendag 

Quinten Zomer en Lise Steegmans hebben opgetreden tijdens Open Monumentendag in het Witte kerkje in Bunnik op 11 september 2021. Quinten had een half jaartje geen pianoles gehad omdat hij in het buitenland woonde. Hij wilde wel weer op les, maar eigenlijk liever niet alleen, en ook liever niet een les waar je heel veel noten moet leren ;-) Lise had net besloten om te stoppen met pianoles, omdat het oefenen thuis haar zo zwaar viel. Voor mij voelde dat als een uitdaging om deze twee leerlingen te koppelen!.... Lees meer

Mei 2021 - klaar met zoom-les!

Na een lange lange tijd Zoom-les, Whatsapp-les of anderszins via een scherm, mogen we weer live lessen!

Ik verheug mij erop, en met mij -bijna- alle leerlingen.

Wat was het een bijzondere tijd!

Het was best een lange periode dat de deuren van de muziekschool gesloten waren, aan de andere kant gingen er voor mij allerlei deuren open van jullie huiskamers.

Overal kon ik een kijkje nemen naar de instrumenten waar jullie op spelen:

mooie oude piano's, hele nieuwe piano's, elektrische piano's, piano's die een kwarttoon lager gestemd zijn dan gebruikelijk.....lees meer

Januari 2021 - oud-leerling OLAV RADEMAKER WINT COMPOSITIE PRIJS


Olav is een oud pianoleerling van onze school, hij had pianoles bij mij.

Hij heeft auditie gedaan met een eigen compositie “Pluk” bij het Nederlands Blazers Ensemble (NBE). Het NBE schrijft ieder jaar een compositie wedstrijd uit voor mensen tot 18 jaar.

De composities van drie finalisten worden bewerkt door en voor het NBE, en worden uitgevoerd samen met de jonge componisten, op het nieuwjaarsconcert dat jaarlijks vanuit het Concertgebouw in Amsterdam op 1 januari wordt uitgezonden op TV....  lees meer